ساپورت ها همواره در پرینت سه بعدی رزینی SLA و DLP و LCD مورد نیاز بوده اند و وجود آنها پرینت موفقیت آمیز قطعات سه بعدی را تضمین می کند. ساپورت ها برای جلوگیری از دفرمه شدن و ریخته شدن مواد پرینت شده استفاده میشوند. به دلیل اینکه ساپورتها عضو لاینفک پرینت هستند، برای از بین بردن آثار بصری آنها از روی قطعه به یکسری کارهای پسا پرینت نیاز هست.
ساپورت در پرینت سه بعدی Top_down و Bottom_up
ساپورت ها در پرینت رزینی Top_down و Buttom_up یکی نیستند:
ساپورت ها در پرینت رزینی Top_down شبیه به FDM هستند. در این نوع پرینت ها ساپورت ها باید بتوانند اورهنگ ها و پل های دقیق بوجود آورند. از آنجایی که در طول فرایند پرینت سه بعدی peel force/separation force وجود ندارد قطعهی مورد نظر می تواند در هر موقعیتی قرار بگیرد. در پرینت Top_down مهمترین چیزهایی که باید به آنها توجه کنید این است که مقدار ساپورت را کاهش دهید تا مقدار آسیب به سطح قطعه کاهش یابد، فرایند پسا_پرینت کوتاه تر باشد و همچنین با کاهش لایه های پرینت بتوانید در زمان کوتاهی پرینت را انجام دهید.
با این حال شرایط در پرینت Bottom_up پیچیده تر است چرا که نیروی Peel force/separation force وجود دارد که باید با آن مقابله کرد. Peel force/separation force تحت تاثیر عوامل زیادی است، از جمله: چسبناکی رزین، سرعت کشیدن قطعه به بالا، شعاع لایهی پخت شدهی جدید و ارتفاع بین لایهی پخت شدهی جدید و فیلم FEP. در بین اینها مقطع عرضی هر لایه به ساپورت های استفاده شده بستگی دارد. بنابرین در پرینت سه بعدی Bottom_up قطعات باید در زاویهی خاصی قرار بگیرند تا مقطع عرضی هر لایه به حداقل برسد. کاهش ساپورت برای این کار در اولویت نیست.
در راهنمای زیر ما روی ساپورت در پرینت سه بعدی Bottom_up تمرکز می کنیم:
نحوه ی قرارگیری قطعه، مکان و مقدار ساپورت را تعیین می کند:
نحوه ی قرار گیری قطعه در پرینت سه بعدی SLA و DLP و LCD نقش مهمی در مکان قرارگیری ساپورت دارد. با عوض کردن نحوهی قرارگیری یک قطعه مقدار ساپورت را می توان به طور قابل ملاحظه ای کاهش داد و مقطع عرضی هر لایه را می توان به حداقل رساند. بعلاوه عوض کردن نحوهی قرارگیری قطعه می تواند در افزایش کیفیت سطح قطعه موثر باشد.
در CHITBOX دو راه برای تعویض نحوهی قرارگیری قطعه موجود است. گزینهی تعیین موقعیت قرارگیری را کلیک بکنید و به تدریج هر بار زاویهی XYZ را به اندازه ی 0.5 درجه کاهش یا افزایش دهید یا اینکه خودتان به طور مستقیم اندازه را در باکس های نشان داده شده وارد کنید.
همچنین می توانید با ماوس دو بار کلیک کنید تا خط جهت قرارگیری فعال شود. سپس می توانید جهت قرارگیری قطعه را با حرکت دادن ماوس در جهت های X(خط قرمز) و Y(خط سبز) و Z(خط آبی) تنظیم کنید.
در پرینت سه بعدی SLA و DLP و LCD از نوع Bottom-up ساپورت در کجا مورد نیاز است؟
پل ها و اورهنگ
معمولا در بسیاری از سایت ها برای نشان دادن اورهنگ ها و پل ها از حروف انگلیسی Y و H و T استفاده می شود.
در قطعه ای اگر اورهنگی از بخش عمودی قطعه زاویه ای کمتر از ۴۵ درجه داشته باشد، در این صورت بدون نیاز به ساپورت به راحتی می توان آن اورهنگ را پرینت کرد. در عکس بالا همانطور که می بینید دو دستهی حرف Y از بخش عمودی قطعه فاصله ای به اندازه ی 30 درجه دارند بنابرین می توان اورهنگ های شکل را بدون ساپورت پرینت کرد. اورهنگ ها در حرف T نسبت به بخش عمودی قطعه فاصله ای به اندازهی 90 درجه دارند بنابرین برای پرینت اورهنگ های شکل T باید از ساپورت استفاده کرد. در مورد پل هم می توان گفت در کل اگر طول پل کمتر از 5 میلی متر باشد می توان آن را بدون ساپورت پرینت کرد اما برای طول بیش از 5 میلی متر به ساپورت نیاز خواهیم داشت.
در واقع شاید بتوان نقاط حساس قطعه را با وضعیت پرینتر سه بعدی، مواد پرینت و پارامترها محدودتر کرد. بنابرین پرینت مدل های تستی اورهنگ ها(https://www.thingiverse.com/thing:40382) و پل ها(https://www.thingiverse.com/thing:3931816) برای تایید پرینت سه بعدی تان مفید خواهد بود.
اینجا به راه دیگری اشاره می کنیم که می توان با آن در پرینت سه بعدی SLA و DLP و LCD در نوع bottom-up تشخیص داد که کجا ساپورت لازم است. در پیش نمایش اسلایسینگ CHITBOX ما می توانیم این مکان ها را تشخیص دهیم.
به نمونه های بالا نگاه بکنید. ما روی آن بخش های پایه تمرکز می کنیم که آنجا اورهنگ ها سر و کله شان پیدا شده و جدا می شوند. می توان دید که این لایه، به لایهی قبلی پخت شده وصل است و ما می توانیم با ریختن لایه روی لایه به صورت انباشتی بدون نیاز به ساپورت آن را پرینت کنیم.
سپس طول اورهنگ ها در هر دو سو زیاد تر می شود و کل لایه به دو بخش تقسیم تقسیم می شود.
در رابطه با بخش mouse، تمام قطعات معلق در پیشنمایش اسلایسینگ CHITBOX باید ساپورت داشته باشند.
سازه های ضعیف
در پرینت سه بعدی bottom_up (پرینترهای رزینی) peel force/separation force شاید باعث بدشکلی قطعه تان شود که بصورت خطهای قابل دید یا حتی شکستگی های روی سازه خواهد بود. با اینکه برای قطعات پرینت شدهی سالم ساپورت لازم نیست با این حال ساپورت برای پایداری قطعه در طول فرایند پرینت سه بعدی مورد نیاز است.
شکل های ساپورت ها در پرینت رزینی SLA و DLP و LCD
Ribs(به شکل شیار)
معمول ترین ساپورت های پرینت سه بعدی SLA و DLP و LCD ساپورت هایی هستند که به شکل شیار هستند که نوک های کوچکی دارند که وقتی به قطعه وصل می شوند به سطح قطعه آسیب نمی رسانند. مزیت استفاده از ساپورت شیاری این است که برای بسیاری از کاربردها مطلوب است و به کیفیت سطح قطعه آسیب چندانی نمی رساند.
Flakes
ساپورت های Flake سازه های نازک دیوار مانندی هستند که به قطعات استحکام می بخشند. این ساپورت ها از قطعات در حال پرینت نازکترند و به عنوان ساپورت برای پرینت قطعات بکار می روند. ساپورت Flake نسبت به ساپورت Ribs استحکام بیشتری برای اورهنگ های صاف (۹۰ درجه فاصله از بخش عمود قطعه) فراهم می کنند. اما مشکل آنها این است که در زمان جدا سازی، لکه های قابل توجهی روی قطعه باقی می گذارند که باید زمان گذاشته و در مرحلهی پسا_پرینت آنها را حذف کنید.
Nets
شکل ساپورت Net به گونه ای است که در آن انگار ساپورت های flake در هم تنیده شده اند. این ساپورت برای قطعاتتان پایهی مستحکمی فراهم می کند. بخش زیرین قطعهی را ساپورت Net کلا می پوشاند. جداسازی این ساپورت ها آسانتر از ساپورت flake بوده و این ساپورت ها نازکترند. در عین حال، نقاط اتصال این ساپورت ها به قطعات جمع و جورتر است.